Contact|

Belichaamde gehechtheid
ritme en regulatie

14 oktober 2021 | Postillion Amsterdam & Online

2. Mentaliseren in beeld

Marieke Melis-Weijburg, gz-psycholoog, Expertisecentrum Gehechtheid & Sociale relaties, Bartiméus.
Esther Tigchelaar, gz-psycholoog, Expertisecentrum Gehechtheid & Sociale relaties, Bartiméus.

Werkvorm: presentatie met beeldmateriaal op een interactieve manier 
Leerdoelen: Je hebt kennis gekregen over het begrip mentaliseren, je weet wat de basishouding inhoudt om het mentaliseren te bevorderen en je hebt beeldmateriaal tot je gekregen waarbij de verschillende modi zijn uitgelegd.
Doelgroep: psychologen, orthopedagogen en psychotherapeuten (die werken met cliënten met een meervoudige beperking en bekend zijn met gehechtheidsproblematiek, die moeite hebben met stress- en emotieregulatie)  
Leeftijdscategorie: jongeren en volwassenen met een meervoudige beperking en bekend zijn met gehechtheidsproblematiek, die moeite hebben met stress- en emotieregulatie.

In 2015 is het boek “Mentaliseren kan je leren” van Francien Dekker- van de Sande en Paula Sterkenburg verschenen. Het boek is een introductie in Mentaliserende Bevorderende Begeleiding (MBB). De kern van mentaliseren is dat je je bewust wordt van het gedrag, het gevoel en de wensen van jezelf en de ander en het effect op de relatie met de ander. Dit helpt om elkaar te begrijpen en om misverstanden en conflicten te voorkomen. Mentaliseren helpt om te weten wat er in jezelf omgaat, om je emoties onder controle te houden en te delen met anderen.

In deze workshop willen we het begrip “mentaliseren” uitleggen en de basishouding toelichten. Dit doen we aan de hand van videobeelden. Door de beelden leer je de verschillende dimensies van mentaliseren kennen en herkennen. We gaan oefenen met de basishouding die bij mentaliseren hoort en brengen mogelijke interventies in kaart.